“Світ в краплі води”

img_20170105_130903В художньому музеї продовжує працювати персональна виставка В’ячеслава Гутирі з оновленою експозицією. На суд глядачу представлені живописні картини з циклу «Ріка».

Найрозповсюдженою речовиною на нашій планеті є вода, її сила настільки велика, що вона може розмивати гори, утворювати долини, руйнувати гірські породи,  але лише 1% від неї є придатним для вживання – то все життя в краплині води.

Майстер не шукає натхнення в далеких куточках світу, бо диво, яке жило до нас і буде жити після нас, зараз –  поруч з нами. Це та, що надавала життєвих сил кочовими племенах, це та, що стала колискою для багатьох поселень, це наша гордість – ріка Сіверський Донець, якій і присвячений цикл картин.img_20170105_130810

Нескорений бурхливий потік під зимовою кригою шалено виривався навесні на волю скоривши береги, затоплював ліси і лише найсміливіші вступали на човнах з нею в двобій. Заспокоївши норовливий характер, вона винувато поверталась в обійми своїх берегів, де літні зорі в плескоті ледь помітних хвиль, які підганяв літній вітерець грали в піжмурки з місяцем, який постійно блукав серед дерев. Підхоплені у вир казкової завірюхи маленькі листочки обережно опускалися на  холодну сріблясту поверхню води  і від берега поплили легенькі кола. Золотом поблискуючи в останніх променях сонця, церква, увінчана куполами, дивовижно переломилася на закрутинах хвиль, затремтіла, погойднулась і затихла на поверхні води, ріки, яка засинає восени.

Митці постійно повертаються за натхненням до лона природи і вода – це невід’ємна її частка  – це провідник енергії, думки, почуттів.

img_20170105_130928

Залишити коментар